Home Hoofdpagina Bang van Frank

Bang van Frank

0
Bang van Frank

Voor alle duidelijkheid: ik vind Frank Deboosere een sympathieke man. Vriendelijk en consequent. En toch ben ik bang van hem. Ik zal u vertellen waarom. Elke keer als hij het weerbericht brengt, denk ik: ‘Wanneer komt het?’ Schijnt de zon, dan beef ik. Want Frank zegt gegarandeerd: ‘Jammer voor de uitgedroogde plantjes.’ Of: ‘De natuur snakt naar regen.’ Op de achtergrond verschijnen beelden van de dorre heide. Op slag vind ik die zomerse hemel niet meer zo leuk. Nog erger wordt het als het gaat regenen. Ik voel me opgelucht voor die zielige plantjes, maar Frank kijkt me streng aan. Dan besef ik wat me boven het hoofd hangt: ‘Het gaat regenen, helaas te weinig voor onze kurkdroge natuur.’ Of als het gaat onweren: ‘Dat doet niks aan het peil van het grondwater, dat kan niet doordringen.’

Daarom ben ik dus bang van Frank. Ik vrees na elk weerbericht het ergste. Soms kom ik in opstand. Moedig zeg ik tegen het scherm: ‘Kurkdroog? Komaan, Frank, de Sahel, dié is kurkdroog! Hier is het misschien droger dan gewoonlijk. Dat is een probleem waaraan we iets moeten doen.’

Vroeger predikte de religie de ondergang door onze zonden. Nu krijgen we elke dag dreigende oorlog, droogte en economische neergang.

Komt daarbij dat Frank na ‘Het Journaal’ en voor ‘Thuis’ verschijnt. Twee programma’s die op elkaar lijken. In het eerste vertellen ze hoe slecht het gaat, in het tweede spelen ze alle wereldproblemen nog eens na. Frank eindigt zijn weerbericht meestal met ‘Geniet nog van Thuis!’ Uw empathie voor mijn angst wordt – mag ik hopen – steeds groter. De apocalyps nadert. Vroeger predikte de religie de ondergang door onze zonden. Nu krijgen we elke dag dreigende oorlog, droogte en economische neergang. Gevolgd door de perikelen van Nancy in ‘Thuis’, om maar iets te noemen. Was het vroeger beter? Nee hoor, absoluut niet. Maar nonkel Bob loste de problemen op met melk drinken en bomen planten. Toen geloofde ik nog dat alles goed kwam.

Een ding heeft Frank mij wel geleerd: als het regent, ben ik blij. Voor die uitgedroogde plantjes.

Tekst: Johan Van der Vloet
Coverfoto Frank Deboosere © wikipedia – rv

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here