Als alles verstilt … Van vervreemding naar verbinding

0
686
© Engin Akyurt - pixabay rv

Mijn boek is onlangs uitgekomen bij uitgeverij ‘Het Punt’. Het is een verhaal van een innerlijk proces dat begon in 2013 en afgerond werd in 2019. Een lange weg van vallen
en opstaan. Van een burn-out, depressie, chronische vermoeidheid naar een klein, goed leven. Met dagboekaantekeningen als basis; levendige beschrijvingen van allerlei gebeurtenissen, dialogen en reflecties. Ook gebeden en poëzie, omdat beschrijvingen en vertellingen alléén tekortschoten.

Eind december 2013 stond mijn leven stil. Niets kon ik nog. Ik, een alleenstaande vrouw van 54, pedagoge, docente, moeder van twee zelfstandige jongvolwassen dochters, kon niets meer. Niet lezen, niet schrijven, niet werken, niet naar de winkel gaan. Niets. Het ging om een totale fysieke en mentale uitputting. Te lang had ik de waarschuwingssignalen van mijn lichaam genegeerd: rugpijn, vermoeidheid, de pijn aan mijn ogen. Pijnstilling en osteopathie lapten mijn gestel op, alsof het een fiets was. Toen mijn ziekteverlof begon, ging ik ervan uit dat ik zeker na twee maanden opnieuw aan het werk zou zijn: een
tijdje mijn batterijen opladen en dan weer vrolijk huppelend naar school. Maar zo liep het niet. Die lamlendige vermoeidheid bleef aanslepen.

Weken, maanden, jaren, beheerste deze éne vraag mijn leven: ‘Hoelang zal dit nog duren? Mijn ziektedagen? De vermoeidheid die me neerslaat? Mijn verlies aan vitaliteit en kracht? Mijn benen als koorden? De grondeloze eenzaamheid?’ Het gevolg van dit perspectief was een depressie. Vervreemd was ik van wat ik nodig had. Dit tekort aan afstemming samen met mijn gedrevenheid en overmoed veroorzaakten kortsluiting. Ik moest een fundamentele omvorming meemaken om te herstellen.

Vervreemding betekent dat er een kloof ontstaat tussen wie je in wezen bent en hoe je je dagelijks gedraagt.

Die ommekeer noem ik de weg van vervreemding naar verbinding. Vervreemding betekent dat er een kloof ontstaat tussen wie je in wezen bent en hoe je je dagelijks gedraagt. Die kloof tussen wie we in wezen zijn en de werkelijkheid herken ik ook in de wijdere wereld in het omgaan met klimaatopwarming, de coronacrisis en het harde terugkeerbeleid.
De vervreemding die in onze maatschappij geïnstitutionaliseerd is, dragen we allemaal mee in ons lichaam, in onze levenswijze, in de druk die we overal ervaren.

Dit boek is een zoektocht naar antwoorden op de ervaring van vervreemding, met God als metgezel. Hopelijk draagt het lezen van dit boek bij aan verruiming, verbreding, verdieping van hart, verstand en ziel, en zo aan een warmere samenleving.

Boekvoorstelling

Je bent hartelijk uitgenodigd en welkom op de boekvoorstelling:

  • Live op 15 januari 2022 in de Blaisantkerk, Blaisantvest 37, 9000 Gent van 15u tot 16u30. Eveline Coppin, schrijfcoach, zal mij interviewen. Het geheel wordt opgeluisterd door een vierhandig pianospel door mezelf en Bart Zwaan, pianocoach en vriend. Het wordt een feestelijk gebeuren. Alles gebeurt covid-veilig. De inkom is gratis. Parkeermogelijkheid op de Gasmeterlaan aan de overkant van de kerk. Openbaar vervoer: Tram nummer 4, halte Spaarstraat. 
  • Online op 25 januari 2022 om 20u. Dan zal Lut Saelens, vriendin en kritische lezer, mij interviewen.
  • Ben je er graag bij? Stuur dan een mail naar brigitte.puissant@hotmail.com.
    Of wil je graag het boek kopen? Dat kan rechtstreeks

Tekst: Brigitte Puissant

Boeiend artikel? Help ons zin geven en delen

 Dank je wel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here